szpinak właściwości

Szpinak mrożony i świeży – właściwości, kalorie, wykorzystanie w kuchni

Zielone liście niegdyś chętnie wykorzystywane w kuchni. Źródło wielu cennych substancji spożywczych. Zmora dzieci w PRL. Czym jest szpinak? Jak go przygotować, by radował podniebienie, a nie przywoływał smutne wspomnienia? 

Szpinak- co to za roślina? Jakie szpinak wartości odżywcze posiada?

Szpinak to roślina, którą warto wprowadzić do diety. Jest gatunkiem jednorocznym. Nie mniej jednak jego uprawa nie jest kosztowna. Szpinak rośnie szybko i przynosi spore plony. Wyglądem przypomina polską odmianę bazylii. Wszystko przez to, że jadalną częścią szpinaku są liście. Zielone, podłużne o charakterystycznej strukturze. Gorzkawe w smaku. Liście, które spożywać można zarówno przetworzone, jak i surowe. Geneza pochodzenia szpinaku nie jest do końca znana. Prawdopodobnie pierwsze szczepy przybyły do Europy z Azji. Nie wpływa to jednak na popularność tej rośliny. Dziś gospodynie sięgają po nią ze sporym entuzjazmem.

Szpinak jako źródło wartości odżywczych, czyli bomba witaminowa

Szpinak należy do roślin, które możemy spożywać przez cały rok. Warto po niego sięgać zwłaszcza zimą. Ograniczony dostęp do świeżych warzyw sprawia, że organizm domaga się bomby witaminowej. Ta zawarta jest właśnie w tej niepozornej roślinie. Szpinak jest źródłem wapnia. Wspiera zatem prawidłowy rozwój układu kostnego. Dlatego warto wprowadzić go do diety nawet u najmłodszych dzieci.

Jakie jeszcze substancje odżywcze znajdziemy w szpinaku?

  • fosfor
  • potas
  • witamina C
  • witamina K
  • witamina A
  • luteina

Warto również zwrócić uwagę na wysoką zawartość magnezu, żelaza oraz kwasu foliowego. Są to bardzo ważne związki. Szczególnie polecane dla kobiet w ciąży oraz okresie karmienia piersią. 

Kto powinien jeść szpinak? Szpinak mrożony właściwości, szpinak kalorie

Szpinak jest rośliną smaczną, choć często niesłusznie nielubianą. Wszystko za sprawą wspomnień. Dawniej serwowano go wyłącznie w najprostszej postaci. Niestety nie wszystkim ona odpowiada. Szpinak ma mnóstwo wartości odżywczych. Wpływa to na jego niepowtarzalny, gorzkawy smak. Warto jednak sięgać po niego i dodawać do innych potraw. Szpinak bowiem doskonale uzupełnia niedobory witamin.

Jak wiadomo zróżnicowana dieta przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Szpinak więc powinien pojawiać się wszystkich stołach. Szczególnie w domach osób zmagających się z problemami wzrokowymi oraz hormonalnymi.

Szpinak, czyli wartości odżywcze i ukryte kalorie?

Utarło się przekonanie, że produkty bogate w wartości odżywcze muszą być kaloryczne. Nic bardziej mylnego! Idealnym przykładem do obalenia tej teorii jest szpinak. W 100g tego warzywa znajdziemy jedynie 23 kalorie. Oznacza to, że do spalenia szklanki szpinaku potrzebować będziemy tylko 10 minut spaceru! Warto więc wprowadzić go do diety w czasie redukcji masy. Szpinak jest syty. Dzięki temu uczucie łaknienia szybko mija. Nie odkłada się w organizmie i pozwala szybko zrzucić zbędne kilogramy. 

Szpinak mrożony, czy świeży?

Wiele warzyw traci cenne wartości odżywcze, kiedy podamy je mrożeniu. Nie dotyczy to jednak szpinaku. Jeśli do mrożenia przystąpimy zaraz po zbiorach, witaminy pozostaną w niezmienionej formie. Co więc lepiej wybrać? W dużej mierze zależy to od indywidualnych preferencji. Oczywiście w okresie letnim zawsze lepiej korzystać ze świeżych warzyw i owoców. Kupowanie mrożonych nie jest jednak karygodnym błędem.

Do potraw niewymagających obróbki termicznej lepiej jest wykorzystać zielone warzywo. Liście szpinaku mają jednak jedną wadę. Podobnie jak kapusta znacznie zmniejszają swoją objętość pod wpływem temperatury. Wymagają również wstępnego oczyszczenia. Dlatego wiele osób decyduje się na kupno już wstępnie przygotowanego produktu.

Szpinak – wykorzystanie w kuchni

szpinak właściwości
Źródło: Pexels.com

Szpinak w kuchni można wykorzystać na wiele sposobów. Przede wszystkim warto dodawać go do wszelkich sałatek. Wystarczy zmieszać go z kilkoma rodzajami sałat, dodać pomidora, a otrzymamy wysokowartościowy dodatek do obiadu.

Tłuszcze zawarte w szpinaku poprawiają metabolizm. Dzięki temu posiłek stanie się bardziej syty. To pozytywnie wpłynie na ilość spożywanego dania.

Witaminy zawarte w tej roślinie trudno dostarczyć w innej postaci. Produkty przetworzone są zazwyczaj pozbawione takich substancji ja żelazo. Dlatego spożywanie szpinaku jest najprostszym sposobem do uregulowania witamin w organizmie.

Najprostszy przepis na szpinak

Najpopularniejszym daniem zawierającym szpinak jest makaron z kurczakiem. Jak przygotować to banalne i smaczne danie?

  • 250 g fileta pokrój w paski i podsmaż na patelni
  • szpinak (mrożony lub świeży) dodaj do mięsa
  • całość smaż z dodatkiem masła do momentu rozpadu szpinaku
  • dodaj 100 ml słodkiej śmietanki
  • w czasie smażenia wykorzystaj świeży szpinak, który doda potrawie wartości odżywczych
  • makaron ugotuj według wskazówek producenta
  • odcedź makaron i dodaj go na patelnie

Podany wyżej przepis jest porcją dla dwojga. Jest to idealna propozycja dla osób ceniących swój czas i dbających o zdrowie.

Uwaga szpinak, czyli mylące wartości odżywcze

Szpinak niewątpliwie jest źródłem wielu wartości odżywczych. Nie mniej jednak jak ze wszystkim, ze spożywaniem szpinaku trzeba zachować umiar. Roślina ta cechuję się sporą zawartością szczawianów. Ich nadmierne spożywanie spowalnia wchłanianie się wapnia. Po szpinak warto więc sięgać nie częściej niż raz w tygodniu.


Opublikowano

w

,

przez

Tagi:

Komentarze

Jedna odpowiedź do „Szpinak mrożony i świeży – właściwości, kalorie, wykorzystanie w kuchni”

  1. Awatar Nadia
    Nadia

    Pyszny i zdrowy. Uwielbiam szpinak z fetą i makaronem 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Strona korzysta z plików cookies, aby korzystać z naszego portalu zaakceptuj - politykę prywatności.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close